3 kwietnia 2012

Naleśniki z serem.

Dziś opiszę obiecane  naleśniczki,  które smażyłam  na Dzień Naleśnika.
Na początek naleśniki które lubię najbardziej, potem naleśniki czekoladowo-kawowe z gruszką - tylko dla dorosłych. Co macie na nie ochotę?
Tak sobie pomyślałam, że gdyby zrobić naleśniki wielkanocne - to z czym musiałyby  być?
Z masą jajeczną? Albo jajka w naleśnikowych szlafroczkach?
Takie święta z naleśnikiem w roli głównej?
Ale do rzeczy.

Naleśniki z serem.


  • 50g stopionego  masła
  • 2 jaja
  • 150 ml mleka
  • ok 100g mąki pszennej
  • 100 ml wody źródlanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 500 ml dżemu domowej roboty
  • 50 dkg twarożku wiejskiego
  • 4 łyżki  cukru pudru
  • olej do smażenia
  • listki mięty do dekoracji


Ubij jajka z cukrem, szczyptą soli, mlekiem i wodą. Dodawaj po łyżce mąki ciągle ubijając.
Ciasto powinno być o konsystencji gęstej śmietanki.
Na koniec dodaj stopione masło.  Wymieszaj i wstaw w chłodne miejsce na pół godziny.
Wymieszaj wiejski twarożek z cukrem pudrem.
Usmaż naleśniki na  rozgrzanej patelni.









Nakładaj twarożek na połowę naleśnika, na drugą dżem , złóż go na połowę.
Podawaj na go zimno lub odrobinę zagrzej w piekarniku.




Udekoruj przed podaniem listeczkami mięty lub melisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz