5 kwietnia 2012

Pascha owocowa

Od kilku lat przygotowuje paschę z dużą ilością suszonych owoców.
Jest pyszna, niestety bardzo kaloryczna. Kiedyś dodawałam jeszcze żółtka ubijane z cukrem na parze.
Ostatnio z nich zrezygnowałam, a pascha i tak jest pyszna, a zawsze to trochę mniej kalorii.

Pascha owocowa.


  • 1/2 kg tłustego sera
  • 100g masła (82%)
  • kilka łyżek jogurtu
  • kilka łyżek cukru pudru
  • 1 szklanka suszonych owoców (morele, rodzynki, żurawina, śliwki itp)








Masło utrzyj do białości, dodawaj naprzemiennie po łyżce cukru pudru i jogurtu nie przerywając ucierania. 
Na końcu dodawaj zmielony uprzednio twaróg ciągle ucierając.
Owoce wypłucz w letniej wodzie, osusz i dodaj do masy serowej - wymieszaj.
Włóż ją do silikonowej keksówki, połóż deseczkę, obciąż i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia przełóż na talerz.

Dzięki zastosowaniu silikonowej foremki paschę łatwo wyjąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz