25 kwietnia 2012

Tajska sałatka krewetkowa.

To jedna z przystawek przygotowana na tajski wieczór w ramach konkursu Siemensa.
Jest bardzo smaczna, więc opisze jej  wykonanie.



Tajska sałatka krewetkowa.
  •  100 g makaronu ryżowego nitki
  • 40 dag dużych krewetek (obranych i obgotowanych) 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • pół szklanki posiekanych orzechów arachidowych niesolonych
  • 2 łyżki ostrego sosu chili
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • pęczek kolendry
  • listki bazylii i papryczki chili z zalewy do dekoracji


Makaron pokrusz na krótsze kawałki, zalej wrzątkiem  i odczekaj , aż zmięknie.
Odcedź z wody i odstaw.
Przygotuj sos z limonki, sosu chili, sosu rybnego, oleju arachidowego i miodu.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną kolendrę.





Wymieszaj sos z makaronem i krewetkami oraz orzechami arachidowymi.




Podawaj sałatkę w miseczkach  udekorowaną listkami bazylii i papryczkami.

Zadbaj o nastrój . Zapal  świece i wstaw kwiaty w wazony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz