25 kwietnia 2012

Kaczka w czerwonym curry.

Pyszna kaczka duszona z mlekiem kokosowym z soczystymi owocami liczi.


Kaczka w czerwonym curry.


  • 1 upieczona kaczka
  • 1 puszka mleczka kokosowego(400ml)


  • 1 puszka liczi (500g)
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1/2 szklanki bulionu z kaczki
  • pół cukinii
  • pęczek bazylii
  • 3 papryczki chili
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki sosu rybnego





Kaczkę pokrój na części. Zagrzej dużą patelnię, dodaj pastę curry i podgrzewaj, aż wydobędą się aromaty. Dolej bulion, mleko kokosowe, sok z limonki i sos rybny.  Do gorącego sosu dodaj kawałki mięsa, wypestkowane i pokrojone na połówki liczi, cukinie pokrojoną w słupki i część posiekanych listków bazylii.
Duś mięso na bardzo małym ogniu około 5 minut.





Podawaj potrawę na talerzach, posypaną pokrojonymi ostrymi papryczkami i udekorowaną listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz