3 kwietnia 2012

Naleśniki czekoladowo-kawowe z gruszką.

Teraz naleśniki polane likierem kawowym  , czyli tylko dla dorosłych.


Naleśniki czekoladowo-kawowe z gruszką.



  • 50g stopionego  masła
  • 200 ml maślanki
  • 1 czubata łyżka kako
  • ok 100g mąki pszennej
  • 100 ml wody źródlanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • litrowy słoiczek gruszek w lekkim syropie
  • 120 ml likieru kawowego
  • olej do smażenia
  • listki mięty do dekoracji

Ubij jajka z cukrem, szczyptą soli, maślanką. Dodawaj po łyżce mąki i kakao ciągle ubijając.
Ciasto powinno być o konsystencji gęstej śmietanki.
Na koniec dodaj stopione masło.



Wymieszaj i wstaw w chłodne miejsce na pół godziny.

Usmaż naleśniki na  rozgrzanej patelni. Odsącz gruszki z syropu, zawijaj je w naleśniki.

Jeśli chcesz zjeść je na gorąco musisz je podgrzać w piekarniku.
Przed podaniem polej naleśniki likerem kawowym z nuta kardamonu (jest przepyszny!) oraz udekoruj listkami mięty

2 komentarze:

  1. Jadłam te naleśniki u bratowej, bardzo mi posmakowały, bo uwielbiam gruszki, ale nie pomyślałam wcześniej, że można je połączyć ze smakiem kawowym. Raz też robiłam z gruszkami gotowanymi w żurawinowej paoli, i z pieczonymi jabłkami - obowiązkowo z cynamonem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli lubisz kawowy likier (najlepiej domowej roboty) - warto spróbować.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń