14 kwietnia 2012

Kotlety selerowe .

To bardzo proste, szybkie i smaczne danie obiadowo-kolacyjne.
 
Kotlety selerowe .

  • 1 spory seler
  • 1 jajo
  • mąka pszenna  - ile zabierze
  • 1/3 szklanki wina
  • 1/2 nasion słonecznika
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu ziołowego
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz biały do smaku
  • rzepakowy Olej Wielkopolski do smażenia










Obierz selera, pokrój go na plastry i blanszuj w gorącej wodzie przez 5 minut. Odsącz go na sicie.










Do miseczki   wbij jajo, dodaj wino - rozkłóć trzepaczką.Dodaj szczyptę soli, kurkumę i pieprz ziołowy.  Ubijając dalej wsypuj mąkę w takiej ilości, by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.Odstaw ciasto na 10 minut.








 Rozgrzej na patelni olej do smażenia na głębokim tłuszczu.
Każdy plaster posyp szczypta soli i pieprzu białego. Zamaczaj je w cieście i smaż w głębokim tłuszczu z jednej strony. Przed odwróceniem na drugą posyp ziarnami słonecznika.





Po usmażeniu kotlecików na złoty kolor układaj je papierowych ręcznikach w celu usunięcia tłuszczu. Podawaj je na ciepło.

1 komentarz: