25 kwietnia 2012

Warzywa duszone w mleczku kokosowym.

To kolejna przystawka, którą można podać na tajski wieczór. Jeśli ktoś lubi mleczko kokosowe tak jak ja, to na pewno mu zasmakuje!


Warzywa duszone w mleczku kokosowym.



  • 1 cukinia
  • 1 ogórek 
  • 1 niewielki bakłażan
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 ostre papryczki chili
  • kawałek trawy cytrynowej
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki  soku cytrynowego
  • 1 puszka (400ml) mleka kokosowego
  • pęczek bazylii
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka bulionu warzywnego



Zagotuj mleczko kokosowe, dodaj posiekane drobno  papryczki, czosnek, imbir, kurkumę  i trawę cytrynową. Dodaj bulion.
Wymieszaj i gotuj chwilę na wolnym ogniu. Dodaj pokrojone warzywa (bakłażan bez skórki, ogórek bez pestek)  i duś na wolnym ogniu około 5 min.
Na końcu dodaj sok cytrynowy i sos sojowy  oraz większą część posiekanej bazylii.







Podawaj warzywa    w mleczku kokosowym z dodatkiem ryżu, udekorowane listkami bazylii.


2 komentarze: