17 kwietnia 2012

Bliny gryczane z twarożkiem i borówkami.

Na deser bliny z lekko słodkim twarożkiem z borówkami w lekkim syropie.

Bliny gryczane z twarożkiem i borówkami.
  • 1,5 szklanki  mąki gryczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka Oleju Wielkopolskiego słonecznikowego
  • 2 łyżki miodu
  •  słoiczek domowych borówek w lekkim syropie  
  • 400g twarożku wiejskiego
  • pół szklanki śmietany
  •   Rzepakowy Olej  Wielkopolski do smażenia





Z drożdży, cukru mleka i mąki pszennej przygotuj rozczyn.
Gdy drożdże ruszą dodaj maślankę, żółtka,mąkę gryczaną, olej słonecznikowy i szczyptę soli.
Wymieszaj gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Ubij białka ze szczyptą soli.
 Gdy ciasto podrośnie dodaj ubitą pianę, wymieszaj i smaż bliny na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym.





 Układaj bliny na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu












Wiejski twarożek wymieszaj ze śmietaną, dodaj miód.
Borówki wyłóż do miseczki, udekoruj listkami mięty.


 



Podawaj bliny z  warstwą twarożku i borówkami w lekkim syropie domowej roboty.
Robię je latem. Zagotowuję je w słoikach z  niewielką  ilością lekkiego syropu. Wytwarza się wtedy taki smaczny sosik - w sam raz do blin.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz