25 kwietnia 2012

Wieprzowina duszona z zielonym pieprzem

Bardzo aromatyczne i pikantne mięso.

Wieprzowina duszona z zielonym pieprzem.


  • 500 g chudej szynki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka pasty  czerwone curry
  •  pęczek bazylii
  • kilka papryczek chili
  • 2 łyżki zielonego pieprzu
  • kawałek imbiru
  • bulion warzywny do podlania
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej
  • sos sojowy



Na patelni na oleju podgrzej pastę curry,aż uniesie się aromat.
Dodaj wieprzowinę pokrojoną na cienkie plasterki. Smaż je około 5 minut.
Podlej bulionem, dodaj pozostałe składniki - część posiekanej bazylii, posiekany imbir i zielony pieprz.
Dopraw sosem sojowym.
Duś około 15 minut,aż mięso będzie miękkie. Na końcu  dodaj posiekane papryczki i śmietankę kokosową.



Podawaj  wieprzowinę z makaronem ryżowym udekorowaną listkami bazylii.

1 komentarz: