5 kwietnia 2012

Mazurek z figurkami bezowymi.

Przepis na ten mazurek jest bardzo podobnym do poprzedniego, zmieniłam jednak dodatek do piany bezowej oraz dżem. Jakoś do bezy migdałowej bardziej pasowały mi zasmażone z cukrem śliwki mojego dzieła. Ale wy możecie dodać takie, jakie lubicie. Może macie jeszcze jakieś skarby w swoich spiżarniach?



Mazurek z   figurkami bezowymi.

  • ciasto: 3 żółtka
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoiczek dżemu  śliwkowego
  • masa czekoladowa: 150g czekolady
  • 150 g śmietanki kremowej
  • 150 g czekolady (mlecznej lub deserowej)
  •  5 dag cukru pudru
  •  5 dag migdałów mielonych bez skórki
  • dekoracja: bakalie do dekoracji (żurawina, morele suszone,migdały)
  • 50g czekolady gorzkiej do dekoracji 
  • migdały mielone do posypania


Ze składników ciasta zagnieć szybko kruche ciasto.
Rozwałkuj je , wyłóż  na wysmarowaną blachę i wstaw  do lodówki na pół godziny.
Ponakłuwaj widelcem - upiecz na blady kolor.
Z białeka ubij pianę z cukrem pudrem, dodaj mielone migdały - wymieszaj.
Z masy uformuj  na blaszce wyłożonej papierem figurki do dekoracji (jajka, zajączki, baranki).Piecz  w temp. ok 140 st. C.
Podgrzej śmietankę, gdy będzie gorąca dodaj pokruszoną czekoladę - mieszaj do chwili, aż się rozpuści.
Przestudź masę (ganache) lekko.
Ciasto po upieczeniu ostudź,  rozłóż warstwę dżemu.
Na dżem rozlej letnią masę  czekoladową.
Po całkowitym ostudzeniu ułóż dekorację z figurek i bakalii jak na zdjęciu.
Stop czekoladę w kąpieli wodnej, przełóż ją do szprycy z końcówką do napisów i udekoruj mazurek do końca

1 komentarz: