9 kwietnia 2012

Pasztet z boczniaków i jajek z zielonym pieprzem.

Święta, święta ....i po świętach jak to się mówi.
Jak zwykle nie zdążyłam opisać wszystkich smakołyków, które udało mi się zrobić.
Jednym z bardziej udanych był pasztet z boczniaków z jajami przepiórczymi i zielonym pieprzem, oraz pasztet z tych grzybów  z kurzym jajem.
Odkryłam też że te grzyby świetnie nadają się na taki wegetariański pasztet


Pasztet z boczniaków i jajek z zielonym pieprzem.

  • 500 g boczniaków
  • 1 duża cebula (obrana i poszatkowana) 
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • 1 łyżka zielonego pieprzu
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 18 jajek przepiórczych
  • sól, pieprz ziołowy
  • kilka łyżek bułki tartej
  • masło sklarowane do wysmarowania foremek
  • kiełki do dekoracji



Grzyby umyj pod bieżącą wodą, poodcinaj ogonki. Na 1 łyżce masła sklarowanego przesmaż kapelusze grzybów. Zdejmij je z patelni. Rozgrzej kolejną łyżkę masła, przesmaż na niej cebulę razem z ogonkami grzybów.
12 jajek przepiórczych ugotuj na twardo.Zmiel połowę kapeluszy, ogonki boczniaków i przesmażoną cebulę.
Drugą część kapeluszy posiekaj grubo.Obierz 6 jajek przepiórczych i pokrój w kostkę.





Wymieszaj zmieloną masę z pokrojonymi jajkami,  zielonym pieprzem i pokrojonymi kapeluszami grzybów.
Dodaj kilka łyżek bułki tartej, 6 surowych jajek przepiórczych, natkę pietruszki.
Dopraw masę solą i pieprzem ziołowym.Wysmaruj masłem niewielkie foremki, posyp je bułka tartą i napełnij masą jajeczno-grzybową.
Piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 30 minut w zależności od wielkości foremek.





Paszteciki możesz podać na ciepło lub zimno udekorowane kiełkami i gotowanymi jajkami przepiórczymi.

Jajka przepiórcze możesz zastąpić 4 jajami kurzymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz