5 kwietnia 2012

Mazurek z orzechowym królikiem.

Od jakiegoś czasu piekę mazurki z kokosową bezą na kruchym cieście.
Pomysł zrodził się z tego,że do kruchego ciasta dodaję żółtka, zaś białka trzeba jakoś wykorzystać. Kiedyś piekłam kokosanki. Ostatnio piekę bezowe ozdobniki z drobnym kokosem lub orzechami.
Można zrobić jeden duży mazurek  lub dwa niewielkie. Z pozostałej masy można upiec zwykłe makaroniki.
Zobaczcie efekt.

Mazurek z orzechowym królikiem.


  • ciasto: 3 żółtka
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoiczek dżemu  wiśniowego
  • masa czekoladowa: 150g czekolady
  • 150 g śmietanki kremowej
  • 150 g czekolady (mlecznej lub deserowej)
  • masa bezowa: 3 białka
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag orzechów mielonych
  • dekoracja: bakalie do dekoracji (żurawina, morele suszone,migdały)
  • 50g czekolady gorzkiej do dekoracji
  • orzechy mielone do posypania


Ze składników ciasta zagnieć szybko kruche ciasto.
Rozwałkuj je , wyłóż  na wysmarowaną blachę i wstaw  do lodówki na pół godziny.
Ponakłuwaj widelcem - upiecz na blady kolor.
Z białek ubij pianę z cukrem pudrem, dodaj mielone orzechy - wymieszaj.
Zrób makaronikowy brzeg na cieście, wstaw z powrotem do piekarnika.
Z reszty  masy ułóż  na blaszce wyłożonej papierem figurki do dekoracji (jajka, zajączki, baranki).Piecz  w temp. ok 160 st. C.



Podgrzej śmietankę, gdy będzie gorąca dodaj pokruszoną czekoladę - mieszaj do chwili, aż się rozpuści.
Przestudź masę (ganache) lekko.
Ciasto po upieczeniu ostudź,  rozłóż warstwę dżemu zostawiając wolny brzeg.
Na dżem rozlej letnią masę  czekoladową.
Po całkowitym ostudzeniu ułóż dekorację z figurek i bakalii.
Stop czekoladę w kąpieli wodnej, przełóż ją do szprycy z końcówką do napisów i udekoruj mazurek do końca





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz