13 kwietnia 2012

Kołduny Tyszkiewiczowskie

Pierogi litewskie nadziewane wiejską szynką i borowikami lub innymi grzybami leśnymi.
Świetna potrawa poświąteczna, kiedy zostaje sporo skrawków tłustej szynki, Taka wiejska , tłusta szynka idealnie nadaje się do tego dania.


Kołduny Tyszkiewiczowskie

  • ciasto: 2 jaja
  • około 3 szklanek mąki pszennej
  • letnia woda
  • 1 łyżka  masła sklarowanego
  • farsz: 25 dag wędzonej szynki wiejskiej
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 2 jaja
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 2 łyżki  masła sklarowanego
  • 2-3 cebule









Namocz suszone grzyby. Ugotuj je do miękości. Do mąki wbij jaja i  pół szklanki wody, dodaj łyżkę oleju - wymieszaj. Dosypując mąkę, jeśli trzeba wyrób ciasto jak na makaron. Zawiń w folię i odstaw na pół godziny.







 Posiekaj szynkę drobniutko, posiekaj ugotowane grzyby. Dodaj jajko,pietruszkę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Rozwałkuj  cieniutko ciasto, wykrawaj  kółka, nadziewaj farszem
i zlepiaj pierogi.
 Gotuj je  w lekko osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
Obierz cebulę, pokrój ją w piórka i przesmaż na oleju na lekko złoty kolor.





Podawaj kołduny gorące z przesmażoną cebulą.




4 komentarze:

  1. Nie znałam takich pierogów. Bardzo ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Jezu, ale to musi być pyszne, zazdroszczę pani domownikom!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) wszystko ma dwie strony, najbliższy domownik ma niestety nadwagę i twierdzi że to moja wina,...
      a tak na poważnie, to dziękuję za miły komentarz :)

      Usuń