8 października 2012

Orzechowy przekładaniec waflowy.


Te pyszne wafle przekładane masą orzechowo-czekoladową to wspomnienie z dzieciństwa.
Koleżanka mamusi częstowała nas tym deserem. Miał mocno czekoladowy i lekko różany posmak. Wiele razy przekładałam wafle masą czekoladowo-orzechową, jednak ciągle brakowało mi różanego posmaku.
Dzięki gościnności naszych przyjaciół Halinki i Achimka w czerwcu spędziłam wiele miłych dni nad morzem.
Przywiozłam stamtąd płatki z dzikiej róży zasypane cukrem. W domu zrobiłam z nich pyszny przecier różany.
(opiszę jego przygotowanie w najbliższej wolnej chwili).
Dodałam tego przecieru do masy i można powiedzieć "bingo" !
Uzyskałam ten wspaniały posmak wafli, które wspominam z dzieciństwa.  
Oto przepis.

Orzechowy przekładaniec waflowy.


  • 1 opakowanie wafli tradycyjnych
  • 150 g masła czekoladowego
  • 150 g masła niesolonego
  • 2 paczki herbatników
  • 3/4 szklanki  orzechów
  • kilka łyżek przecieru różanego
  • polewa czekoladowa i  orzechy do dekoracji






Do miseczki włóż świeże masło oraz masło czekoladowe. Miksuj je razem na puszystą gładką masę.















Zmiel (lub posiej blenderem) herbatniki oraz orzechy
 Dodaj je do masła i wymieszaj.
Na końcu dodaj  przecier różany








Po dokładnym wymieszaniu przełóż masą kolejne wafle dociskając je mocno tak, by się zlepiły.
















Górę polej stopioną polewą czekoladową i udekoruj orzechami.

4 komentarze:

  1. mmm uwielbiam pischingery w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wafle a Toje wyglądają mega pysznie, taraz do kawki jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno tego nie jadałam- a przecież to takie proste i pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się że spodobały Wam się moje wafelki...niestety już zjedzone.

    OdpowiedzUsuń