1 października 2012

Pikantna zupa dyniowa z kalafiorem.

W  ubiegłym tygodniu na moim stole była dwa razy zupa dyniowa, z tym że każdorazowo w innej wersji.
Obie pikantne i obie bardzo udane, więc polecam!

Pikantna zupa dyniowa z kalafiorem.



  • 1/2 dyni (około 1 kg)
  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 1 duże jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, chili i pieprz biały do smaku


Obierz warzywa. Oddzielnie ugotuj kalafior w lekko osolonej wodzie.















Kawałki dyni, cebuli, jabłka i czosnku zalej bulionem i ugotuj do miękkości.













Zmiksuj je na gładko, dodaj kurkumę i dopraw zupę pozostałymi przyprawami. Powinna być dość pikantna.









Podawaj zupę z kawałkami kalafiora udekorowaną listkami pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz