22 października 2012

Makaron dyniowy.

Jest dynia makaronowa, która po ugotowaniu rozpada się na nitki przypominające makaron,
jednak nie o niej chcę dziś napisać. Kiedyś próbowałam ją uprawiać, jednak z miernym skutkiem.
W tym przepisie postanowiłam sama zrobić makaron z dyni - pokroiłam ją na tarce w cieniutkie niteczki. Udusiłam go w sosie krótko, by był chrupiący.

Makaron dyniowy.

  • pół średniej dyni
  • 500 g mięsa mielonego mieszanego  (wieprzowo-wołowego)
  • 1 papryka
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • natka pietruszki
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji








Na maśle zeszklij posiekaną drobno cebulkę, dodaj paprykę w proszku, przemieszaj po czym od razu dodaj mięso.  Przesmaż je  krótko po czym dodawaj kolejno posiekaną drobno paprykę oraz posiekany pomidor bez skórki. Dopraw solą i pieprzem, dodaj natkę pietruszki.






Duś podlewają odrobiną wody do chwili, aż mięso będzie miękkie. Obierz dynię i zetrzyj ją w długie, cieniutkie paski przypominające makaron.
Wrzuć je na gotujący się sos na kilka minut, by makaron z dyni pozostał chrupiący.







Podawaj udekorowany pomidorkami i listkami pietruszki.



1 komentarz: