18 października 2012

Paprykarz drobiowy z galuszkami.

Węgierski paprykarz drobiowy możesz ugotować z dowolnego rodzaju mięsa z drobiu.
Jeśli masz mało czasu zastosuj piersi z kurczaka lub indyka.

Paprykarz drobiowy.




  • ok. 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (lub wieprzowego)
  • 1 łyżka  słodkiej papryki w proszku
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża papryka
  • 1 szklanka wiejskiej śmietanki
  • 1 plaska łyżka mąki
  • sól i pieprz biały do smaku
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji





Na rozgrzanym smalcu zeszklij posiekaną cebulę. Zdejmij garnek z ognia  i wsyp paprykę  w proszku. Przemieszaj, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki mięso i wstaw na ogień.












Dodaj kolejno pokrojoną drobno paprykę i pokrojony pomidor obrany uprzednio ze skórki.





Lekko posól, popieprz i duś do miękkości podlewając odrobiną wody.
Gdy mięso jest miękkie rozpuść mąkę w śmietance i wlej do mięsa.
Zagotuj i pozostaw na kilka minut na małym ogniu.






Podawaj paprykarz z kluseczkami
- galuszkami  (przepis podałam wcześniej) udekorowany pomidorkami koktajlowymi.








Na końcu danie możesz posypać słodką paprykę w proszku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz