26 października 2012

Bográcsgulyás


Przeglądając fotki zauważyłam, że nie opisałam zupy którą gotowałam w ubiegłym tygodniu.
Ta zupa gulaszowa jest jedną z najbardziej znanych węgierskich potraw.
Bográcsgulyás znany jako bogracz to również typowe danie kociołkowe.
Mięso wołowe duszone z papryką oraz innymi warzywami smakuje wybornie.

Bográcsgulyás.

  • 800 g wołowiny gulaszowej
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (lub wieprzowego)
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • 2 duże marchewki
  •  2 pietruszki
  • ok 500 g ziemniaków
  • kawałki papryki i listki pietruszki do dekoracji



W kociołku lub wysokim rondlu o grubym dnie zagrzej smalec. Wrzuć posiekaną cebulę i lekko ją przyrumień. Zdejmij rondel z ognia, wsyp paprykę słodką, wymieszaj, dołóż pokrojone w kostkę mięso. Wstaw znowu na ogień, przesmaż mięso krótko.






Po chwili  dodaj obrany ze skórki i posiekany pomidor, paprykę pokrojoną w kosteczkę obrane i pokrojone drobno marchewki i pietruszki, posiekany drobno czosnek. Dopraw przyprawami i duś mięso z warzywami podlewając niewielką ilością wody, jeśli trzeba. Gdy mięso będzie miękkie dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, dolej wody tylko tyle, by sos przykrył ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie sprawdź czy potrawa jest dobrze doprawiona, jeśli nie dodaj odpowiednie przyprawy.









Podawaj zupę w miseczkach udekorowaną kawałkami papryki i natką pietruszki.
Możesz podać ją ze świeżym  pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz