29 października 2012

Krem dyniowo-porowy.

Niedzielny obiad też z dynią w roli może nie głównej, ale w tle.
Na początek pyszna zupka dyniowa z dodatkiem pora i jabłuszka.


 Krem dyniowo-porowy.


  • 1 średnia dynia
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gruby por
  • 1,5 l bulionu drobiowego (lub wody)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta imbiru
  • pół szklanki śmietanki kremowej
  • groszek ptysiowy lub grzanki







Obierz dynię, pokrój miąższ w kostkę. Oczyść pora i pokrój jego jasną część.
Obrane warzywa przesmaż krótko na maśle, zalej bulionem. Dodaj posiekany czosnek i obrane, pokrojone w cząstki jabłko oraz kurkumę.













 Ugotuj do miękkości po czym zmiksuj zupę i dopraw solą, pieprzem oraz  imbirem. Dodaj miód. Zapraw zupę śmietanką hartując ją uprzednio.











Podawaj zupę z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz