1 października 2012

Pikantna dynia w pomidorach.


Jeszcze opisze Wam dzisiaj drugą zupę z dynią, którą ostatnio ugotowałam. Była bardziej pikantna, a dodatkowo z wkładką mięsną.

Pikantna dynia w pomidorach.
  • 1/2 dyni (około 1 kg)
  • 200 g mielonego mięsa z drobiu
  • sos sojowy
  • pieprz biały
  • 1/2 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • kawałek imbiru
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej  w proszku
  • sól, chili   do smaku






Ugotuj  pomidory i obraną, pokrojoną w cząstki cebulę w bulionie.
Mielone mięso drobiowe dopraw sosem sojowym i białym pieprzem.



Pomidory przetrzyj przez sito razem z bulionem. Dodaj suszona bazylię, posiekany drobno imbir.
Gotuj zupę dalej. Wrzuć na gotującą się zupę kawałki mięsa.









Obierz  dynię, pokrój ją w kostkę i wrzuć do gotującej się zupy.












 Dodaj paprykę w proszku, dopraw ją
solą i chili  do smaku. Gotuj dynie tylko kilka minut, by pozostała lekko twarda.









Podawaj zupę posypaną  listkami świeżej bazylii.



Można podać do zupy pieczywo.



1 komentarz: