2 października 2012

Zielone pomidory smażone z estragonem.

Pogoda dla pomidorków niezbyt dobra, listki już przesuszone, więc pora wyrwać krzaczki.
Niedojrzałe pomidory nie nadają się do jedzenia na surowo. Jednak usmażone z dodatkiem aromatycznych ziół mogą być przyjemnym dodatkiem do mięsa.  W formie sosu można podać je do ryby lub sera.

Zielone pomidory smażone z estragonem.


  • 1 kg niedojrzałych zielonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 100ml białego wytrawnego wina (lub wody)
  • pęczek świeżego estragonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, cukier, pieprz czarny do smaku




Umyj i obierz  warzywa. Pokrój je na mniejsze kawałki.










Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę. Dodaj pomidory i pozostałe warzywa oraz listki estragonu oraz odrobinę soli.
Podlej je winem i duś około 10 minut.











Zmiksuj zawartość patelni,
dopraw ją pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym, solą i cukrem do smaku.
Podawaj na ciepło lub na zimno jako dodatek do mięs, ryb lub serów.








Jeśli chcesz przechować sos dłużej  pasteryzuj  sos w słoiczkach przez około 15 minut.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz