5 października 2012

Przecier pomidorowo-paprykowy

Część pomidorów które zebrałam w tym tygodniu były blado czerwone, prawie dojrzałe.
postanowiłam kolor i smak wzmocnić dużą mięsistą czerwoną papryką.
Papryka świetnie podkręca smak pomidorów.

Przecier pomidorowo-paprykowy.



  • 1 kg pomidorów 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 kg czerwonej papryki słodkiej
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1/2 szklanki wina wytrawnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki ostre(peperoni)
  • sól i cukier do smaku





Obierz paprykę słodka i ostrą. Jeśli nie chcesz, by przecier był zbyt ostry z papryczek pepperoni wyjmij pestki.








Papryki, obrane cebule pokrój na mniejsze cząstki. Przesmaż je na oliwie po czym ,
 podlej winem, dodaj pokrojone pomidory i obrany czosnek
- duś pod przykryciem do miękkości.





Przetrzyj  masę przez sito. Wstaw przecier na ogień. Dopraw sola i cukrem do smaku.
Po zagotowaniu wlej do wyprażonych w mikrofalówce lub piekarniku słoiczków.













Zakręć od razu i pasteryzuj przez 15 minut.
Przecier stanowi świetną bazę do zup i sosów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz