31 października 2012

Zupa z młodej dyni i soczewicy.

Niestety nie wszystkie dynie zdążyły dojrzeć. Młode dynie z niewykształconymi ziarnami można zjadać w całości. Ja z takiej dyni ugotowałam pyszną zupę z dodatkiem czerwonej soczewicy.
Oto przepis.



Zupa z młodej dyni i soczewicy.


  • 1 niewielka młoda dynia
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka i seler)
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 niewielka cebula
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka cząbru
  • posiekana natka pietruszki




Na łyżce oliwy  zeszklij pokrojoną drobno cebulę. Dodaj pokrojoną w kosteczkę włoszczyznę.
Przesmaż warzywa przez kilka minut po czym dolej wodę (1,5 litra), dodaj soczewicę, imbir, posiekany drobno czosnek  i cząber, sól i pieprz do smaku  - gotuj do miękkości.









Gdy warzywa będą miękkie dodaj pokrojoną dynię , natkę pietruszki, dopraw zupę solą i pieprzem jeśli trzeba. Potrzymaj zupę na ogniu jeszcze chwilkę, by dynia pozostała chrupiąca.
Podaj zupę  z razowym chlebem najlepiej z ziarnami dyni.

1 komentarz: