14 października 2012

Szilvás gombóc czyli knedle ze śliwkami.


W sumie nie wiem czy  knedle z śliwką węgierką pochodzi z Węgier. Podobno  knedle z morelami to specjał austriacki. Czym różnią się te węgierskie od polskich?
Przepis węgierski podaję wg Makłowicza.


Szilvás gombóc czyli knedle ze śliwkami.


  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 jaja
  • 1 kg węgierek
  • około 300g mąki
  • szczypta soli
  • masło
  • bułka tarta
  • cukier trzcinowy
  • listki mięty do dekoracji

Ugotuj ziemniaki w łupinach. Obierz , przepuść przez praskę. Po ostudzeniu dodaj jaja, szczyptę soli i mąkę.
Ugnieć dość twarde ciasto. Wydryluj śliwki. Z ciasta zrób placuszki, owijaj nimi śliwki formując okrągłe knedle. Gotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy wypłyną po kilku minutach wyjmuj je łyżką cedzakową. 









Podawaj je z masłem , zarumienioną bułką posypane cukrem i udekorowane listkami mięty.

1 komentarz: