8 października 2012

Jesienny torcik czekoladowy.



Dzisiaj kilka zaległych wpisów z poprzedniego tygodnia.






Urodziny obchodzę w pierwszy dzień jesieni. Jest to dość nostalgiczna data,
gdyż kończy się wspaniałe pełne słońca lato, a zaczyna jesień.
Dnia ubywa, szaleją na wietrze kolory jesieni zamknięte w spadających liściach.
Dlatego też co roku mój urodzinowy torcik ma jesienny akcent.









 Jesienny torcik czekoladowy.


  • Ciasto: 2 jaja
  • 2 szklanki startych przesmażonych  jabłek
  • 1,5 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki stopionego masła (lub oleju słonecznikowego)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • papier do pieczenia
  • pozostałe składniki: 
  • 200 g masła orzechowo-czekoladowego
  • 200 g masła niesolonego
  • 2 paczki herbatników
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(400g)
  • 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka mleka.
  • owoce suszone (rodzynki, morele i żurawina)
  • Orzechy mielone do posypania brzegów



Przygotuj suche składniki. Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
Jaja utrzyj z cukrem na puszystą jasną masę, dodaj jabłka.
Wymieszaj, po czym dodaj suche składniki. Po wymieszaniu dodaj ostudzone stopione masło.
Znowu delikatnie wymieszaj i wylej masę na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę.
Piecz  ciasto w temp ok. 170 st. C około 40 minut.
Po teście, gdy patyczek będzie suchy - wyjmij ciasto i ochłodź.
Przygotuj krem.
Do miseczki włóż świeże masło oraz masło czekoladowo-orzechowe. Zmiksuj je razem na puszystą gładką masę.
Do rondelka wlej mleko, dodaj wiórki i podgrzewaj je mieszając przez około 10 minut.
Wystudź masę.
Ostudzone ciasto przekrój poziomo, przełóż masą kokosową.







Górę ciasta pokryj kremem na którym ułóż herbatniki nasączone nalewką z czarnej porzeczki.
Na herbatniki nałóż kolejną warstwę kremu.







 Krem nałóż również na boki ciasta. Osyp je mielonymi orzechami.













Czekoladę stop z dodatkiem 1 łyżki mleka.
Wlej ją do szprycy i dekoruj tort.







 Ułóż suszone owoce.
Tort odstaw  na kilka godzin, wtedy jest smaczniejszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz