30 października 2012

Babeczki z nadzieniem dyniowym.

Jeden ze smakołyków który wypiekłam w niedzielę były babeczki z kruchego ciasta, którego płat miałam w lodówce. Farsz dyniowy z żurawiną. Dekoracja z ciasta z czekoladowym akcentem

Babeczki z nadzieniem dyniowym.


  • płat ciasta kruchego lub francuskiego
  • 1 szklanka startego miąższu dyni
  • 1 szklanka startego kwaśnego jabłka
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • kawałek imbiru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 duże jajo
  • 1/2 szklanki gęstej śmietanki
  • stopiona czekolada biała i  deserowa do dekoracji






Nasmarowane foremki  na babeczki wylep ciastem i upiecz na blady kolor .











Przygotuj nadzienie. Jajo zmiksuj z cukrem , dodaj śmietankę i odciśnięte z nadmiaru soku starte jabłko i dynię. Zetrzyj lub posiekaj drobniutko imbir i dodaj do masy.






W każde wgłębienie nakładaj suszoną żurawinę a następnie masę dyniową.
Na górze ułóż dekorację ze skrawków ciasta. Zrób ruloniki i ułóż je w kształt dyni.
Piecz około 25 minut, aż nadzienie się upiecze.










Po ostudzeniu brzegi udekoruj białą czekoladą, a środek ciemną jak na fotce, lub inaczej .

















Warto spróbować takiej wersji dyniowego wypieku.










Tak wygląda ciasteczko w przekroju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz