31 października 2012

Dyniowa a la carbonara.

Kiedy zostanie  Ci  makaron  z dnia poprzedniego warto zagrzać  go w pysznym, aromatycznym sosie. Sos Carbonara idealnie się do tego nadaje.

Do mojego makaronu przygotowałam sos w tym stylu.


Dyniowa a la carbonara.


  • 200 g ugotowanego makarony (al dente)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka śmietanki
  • 1 szklanka startego w łezkę miąższu dyni
  • sól i pieprz biały do smaku
  • posiekana natka pietruszki
  • starty ser (opcjonalnie)



Pokrój boczek w kostkę, wrzuć go na rozgrzaną patelnię. Gdy boczek się wyskwarzy zeszklij na  nim cebule pokrojona w kostkę. Podlej szklanką  wody, dodaj posiekany czosnek i natkę pietruszki. Po chwili dodaj  miąższ dyni i duś   kilka minut.






Wymieszaj śmietanę z mąką i 1/2 szkalnką wody. Dodaj do sosu - zagotuj. Dopraw sola i pieprzem do smaku.














 Dodaj do sosu makaron i ser - zagrzej go w sosie.










 Podawaj na gorąco. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz