30 października 2012

Dyniowe buźki.


Z foremki na muffiny w kształcie dyni  nie wiadomo kiedy wyskoczyły dyniowe buźki, bo jak zapewne wiecie to ciasteczka, które robi się błyskawiczne. Odrobina czekolady podkreśliła ich rysy, które z lekka zatarły się w trakcie pieczenia.

Dyniowe buźki.


  • 1 jajo
  • 2 łyżki gęstej śmietanki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka startego miąższu dyni
  • 1 szklanka startego kwaśnego jabłka
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka drobno startego imbiru 
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1   łyżeczka sody
  • ok. 2 szklanek mąki pszennej
  • czekolada biała i  deserowa (1/2) do dekoracji
  • 1 łyżka soku pomarańczowego




Połącz wszystkie mokre składniki czyli jajo, śmietankę, olej, starte jabłko, dynię oraz imbir.
Dodaj cukier i żurawinę - wymieszaj.
Do oddzielnej miski przesiej mąkę, proszek i sodę.








Wymieszaj składniki   mokre z suchymi, nakładaj masę do silikonowych foremek muffinkowych.










Piecz około 25 minut w temp. 180 st.C
Stop czekoladę białą i deserową w oddzielnych miseczkach.














 Do białej dodaj soku z kwaśnej pomarańczy lub cytryny - wymieszaj.
Po ostudzeniu babeczek posmaruj boki białą czekoladą, a ciemną przy pomocy dekoratora zaznacz dyniowe buźki.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz