14 października 2012

Kaporleves czyli węgierska zupa koprerkowa.

Dziś kolejne danie  kuchni węgierskiej oparte na przepisach opracowanych przez Roberta Makłowicza - "Smak Węgier".
Tym razem pyszna zupa koperkowa z ziemniaczanymi kluseczkami. To niezwykle prosty przepis.



Kaporleves czyli węgierska zupa koprerkowa. 


  • zupa: pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml wiejskiej kwaśnej śmietany
  • sól i biały pieprz do smaku
  • knedelki: 2 ziemniaki
  • 1 jajo
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka mąki pszennej








Z masła i mąki zrób zasmażkę. Dodaj posiekany koperek, zdejmij z ognia i mieszając powoli wlewaj szklankę zimnej wody. Wstaw znowu garnek na ogień, dolej 3/4 litra wody i zagotuj. Dopraw sola i pieprzem. Z ugotowanych uprzednio, przetartych ziemniaków, masła, jaja i mąki zagnieć ciasto na kluseczki. Uformuj z niego małe kuleczki i ugotuj w zupie.


Na końcu dodaj do zupy śmietanę wymieszana z małą ilością gorącej zupy, by się nie zważyła. Podawaj zupę gorącą z listkami koperku do dekoracji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz