19 października 2012

Tokań z grzybami leśnymi.







Udało mi się wyskoczyć z synem na godzinkę do lasu. Cudna wszak pogoda, więc dla samego spaceru warto.
 A gdy jeszcze trochę grzybków się nazbiera - pełnia szczęścia!
Planując obiad wzięłam pod uwagę ten składnik i zrobiłam węgierski tokań z wieprzowiny.





Tokań z grzybami leśnymi.


  • 500 g chudej wieprzowiny
  • 1 łyżka gęsiego smalcu (lub zwykłego) 
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 250 g grzybów leśnych
  • 200 ml wiejskiej śmietanki
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


Wieprzowinę pokrój w paski lub kostkę. Rozgrzej  smalec, przyrumień lekko posiekaną cebulę.
Zdejmij garnek z ognia, dodaj paprykę w proszku - wymieszaj.
Dodaj mięso i wstaw garnek na ogień. Przesmaż mięso ze wszystkich stron, dopraw solą i pieprzem.
Duś do miękkości  podlewając niewielką ilością wody .














Obierz i pokrój grzyby. Przesmaż je na maśle do chwili, aż odparują sok.
Dodaj grzyby do mięsa, natkę pietruszki a następnie śmietankę wymieszaną z mąką.
Zagotuj, dopraw solą i pieprzem do smaku.







Zdejmij danie z ognia. Podawaj po kilku minutach z kluseczkami galuszka.

1 komentarz: