17 października 2012

Węgierskie leczo na zimę.

Leczo w słoiczkach bardzo przydaje się zimą, gdy trzeba zrobić szybki obiad. Wtedy wystarczy zagrzać takie danie i wbić w nie jaja. Można również podać leczo z dodatkiem ryżu lub na zimno jako dodatek do mięs lub ryb.
Tym razem zrobiłam leczo wg przepisu Roberta Makłowicza.

Węgierskie leczo  na zimę.


  • 4 duże cebule
  • 1 kg papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 2 ostre papryczki
  • pół główki czosnku
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego













Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w półplasterki cebule.










 Dodaj pokrojoną  w paski paprykę słodką i ostrą. Sparz pomidory i obierz je ze skórki.  Pokrój w kosteczkę i dodaj do papryki.






Na końcu dodaj posiekany drobno czosnek i niewielką ilość soli. Jeśli pomidory nie są zbyt dojrzałe na słońcu dodaj pół łyżeczki cukru.
Duś około 10 minut. Gorące leczo wkładaj do wyprażonych słoiczków i pasteryzuj 15 minut na wolnym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz