1 listopada 2012

Naleśniki á la Hortobágy

To jeszcze jedno danie węgierskie, które przygotowałam rodzince w ubiegłym tygodniu.
Nie zdążyłam go jeszcze opisać, ale zasługuje by się tutaj znaleźć.

Naleśniki á la Hortobágy


  • ciasto: 2 jaja
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 150 ml wody sodowej
  • szczypta soli
  • nadzienie: 400 g cielęciny (lub piersi drobiowej)
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 duża cebula 
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta chilli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 papryka
  • 1 duży pomidor
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka śmietany 
  • 1 łyżka mąki
  • tłuszcz do smażenia i wysmarowania formy




Z podanych składników na ciasto zmiksuj gładkie ciasto i usmaż naleśniki.











Mięso zmiel na grubym sitku.
Na maśle zeszklij  posiekaną cebulę, zdejmij  ją z ognia po czym wsyp paprykę w proszku i chilli.
Wymieszaj, dodaj mięso, przesmaż je (mieszając) ze wszystkich stron.
Dodaj obrany ze skórki i posiekany pomidor, pokrojoną w drobną kostkę paprykę , dopraw do smaku pieprzem i solą.Duś do miękkości podlewając wodą  jeśli trzeba.
Do 200 ml śmietanki dodaj mąkę i zapraw nią mięso.






Nadziewaj naleśniki  mięsem, układaj w wysmarowanej tłuszczem foremce i zapiekaj , aż całość będzie bardzo gorąca. Podawaj polane  resztą śmietany. 

1 komentarz: