2 lutego 2012

Wegańskie poduszeczki z pieczarkami.

Zastanawiałam się ostatnio jak zrobić pizzę wegańską? Czym zastąpić ser?
Wynikiem moich przemyśleń są -

Wegańskie poduszeczki z pieczarkami.



  • 300 g mąki   pełnoziarnistej 
  • około 200 g mąki  uniwersalnej
  • 400 ml  letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka mielonych orzechów
  • 3 łyżki  oleju słonecznikowego
  • 200 g serka sojowego twardego
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula 
  • sos pomidorowy


Do miseczki wlej 100 ml letniej wody, dodaj cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj pozostałe składniki ciasta (wodę,2 łyżki  oleju,mąkę,orzechy, sól i oregano) - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz i posiekaj.
Na 1 łyżce oleju przesmaż cebulę z pieczarkami, dopraw solą i obficie pieprzem. Ostudź.
Rozwałkuj placek, pokrój go na kwadraty. Na każdy prostokąt połóż farsz z pieczarek i plasterki serka sojowego, złóż ciasto w kwadrat i widelcem sklej brzegiem. Ułóż poduszeczki  na wyłożonej papierem  do pieczenia blaszce i odstaw do wyrośnięcia.



 Piecz poduszeczki w temp. 180 st.C do chwili, aż lekko się zarumienią, a patyczek   po nakłuciu będzie suchy. Udekoruj poduszeczki sosem pomidorowym.
 Takie poduszeczki mogą być przekąską lub dodatkiem do barszczyku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz