14 lutego 2012

Kotleciki cielęce na kruchej sałacie.

Kotleciki w kształcie serca możesz podać na romantyczna kolację.
Mięso mielone szybko się smaży. Wystarczy kilka listków sałaty, kilka pomidorków  i gotowe!



Kotleciki cielęce na kruchej sałacie.



  • pół kg cielęciny (może być gulaszowa)
  • 2 jaja
  • 2 łyżki tartej bułki
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka pszenna
  • 1 łyżeczka tymianku lub rozmarynu
  • pół kruchej sałaty
  • malinowy winegret
  • pomidorki daktylowe do dekoracji
  • tłuszcz do smażenia


Zmiel mięso razem z czosnkiem, dodaj jaja, kurkumę, sól oraz pieprz do smaku.
 Dodaj  suszony tymianek lub rozmaryn, co lubisz bardziej oraz bułkę tartą.
 Wymieszaj masę dokładnie najlepiej rękami. Z masy uformuj kotleciki w kształcie serca,
 oprósz je mąką i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron.
 Kotleciki możemy podać na ciepło i na zimno.
 Podaj kotleciki na listkach kruchej sałaty skropionych malinowym sosem winegret.

 Udekoruj je połówkami pomidorków daktylowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz