16 lutego 2012

Kreple czyli pączki wg tradycyjnej śląskiej receptury.

Nie wiem na ile śląska receptura odbiega od innych, gdyż zazwyczaj piekę pączki według tej poniżej.
To przepis podstawowy na ciasto. Co do farszu wymyślam  zawsze inny.
Tym razem przygotowałam  podwójną ilość, bo połowę zrobiłam tradycyjnie z marmoladą z dodatkiem dzikiej róży w polewie czekoladowej, drugą część z malinowym twarożkiem.
Najpierw opiszę tradycyjne.


Kreple czyli pączki wg tradycyjnej śląskiej receptury.


  • ok 1/2 kg mąki
  • 7 dag cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • 5 dag masła
  • 20ml rumu 80% lub spirytusu
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • marmolada
  • 2 łyżki róży utartej z cukrem
  • 5 dag białej czekolady
  • polewa czekoladowa
  • tłuszcz do smażenia: 1/2 litra oleju i 25 dag smalcu




Z pół szklanki letniego mleka łyżki cukru i 1 łyżki mąki oraz rozkruszonych drożdży przygotuj zaczyn.
Mąkę lekko ogrzej i przesiej do miski. Żółtka z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią ubijaj, aż masa zbieleje, dodaj wzburzony zaczyn. Dodawaj  kolejno mąkę, letnie mleko - wyrabiaj ciasto.
Na końcu dodaj rum i stopione, schłodzone masło. Wyrabiaj ciasto tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Przykryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Marmoladę wymieszaj z różą.
Rozwałkuj ciasto, wycinaj z nich krążki, nadziewaj marmoladą z różą i formuj pączki. Odstaw jeszcze na ok 10 minut do wyrośnięcia.
Podgrzej fryturę. 
Smaż od razu w gorącej fryturze na złoty kolor z obu  stron .
 Usmażone pączki układaj na papierowym ręczniku w celu odsączenia tłuszczu.






Stop polewę, zanurzaj zimne pączki  w polewie, posyp białą posiekaną czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz