29 lutego 2012

Domowa kaszanka.

Przygotowując kiedyś gulasz z serc wieprzowych zauważyłam, że mięso jest ciemne, gdyż zawiera dużo krwi. Skojarzenie było jedno - kaszanka!
Udała się pysznie! Więc podzielę się przepisem.

Domowa kaszanka.


  • ok 60 dag serc wieprzowych
  • pół litra bulionu warzywnego
  • włoszczyzna
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy perłowej
  • 2  duże cebule
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • 1 łyżka majeranku
  • pomidorki i kiszone ogórki do dekoracji




Serca oczyść z tłuszczu i błon, pokrój w kostkę, zalej gorącym bulionem, dodaj warzywa  i duś do miękkości podlewając wodą jeśli trzeba. Gdy będą miękkie, ostudź i zmiel je.











Na 1 łyżce masła sklarowanego zeszklij posiekaną drobniutko obraną 1 cebulę.
Wymieszaj mięso z kaszą, cebulą - dopraw majerankiem, solą i pieprzem.






Na łyżce masła sklarowanego zeszklij cebulę pokrojoną w piórka, a następnie wkłóż kaszankę i podgrzej ją na cebuli. Podawaj od razu gorącą udekorowaną plasterkami ogórka i pomidorkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz