2 lutego 2012

Kozi ser z żurawiną w cieście razowym

Lubię ciemne pieczywo, z mąki z pełnoziarnistej. Jest bogate w błonnik i różności zbawienne dla naszego zdrowia. Dlatego większość wypieków to pieczywo  z przewagą  mąki  pełnoziarnistej.
Codziennie ostatnio wypiekam jakieś ciasto chlebowe z maki pełnoziarnistej.






Kozi ser z żurawiną w cieście razowym 



  • 300 g mąki   pełnoziarnistej 
  • około 200 g mąki  uniwersalnej
  • 400ml letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 6 plastrów rolady koziego sera 
  • 2 łyżki  oleju słonecznikowego
  • 6 łyżeczek suszonej żurawiny




100 ml letniej wody wlej do miseczki, dodaj cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej.



Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj pozostałe składniki ciasta (wodę, oliwę,mąkę,sól i tymianek - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia.

Rozwałkuj  dwa placki (każdy wielkości 6 plastrów rolady). Na jednym ułóż ser, posyp go żurawiną - nakryj drugim plackiem.



Wytnij kółka większe o 1 cm, połóż je na wyłożonej papierem  do pieczenia blaszce. Pozostaw na blaszce jeszcze na  kilkanaście minut do wyrośnięcia.


Piecz bułeczki  w temp. 180 st.C do chwili, aż lekko się zarumienią, a patyczek będzie po nakłuciu będzie suchy.




Ser w cieście prawie cały się rozpuścił i wsiąkł w ciasto nadając mu aromat, zaś żurawina złagodziła jego ostry smak.
Ser zapiekany w cieście może być smacznym dodatkiem do barszczu lub innej zupy.

1 komentarz:

  1. świetnie wyszedł ten wynalazek razowy z kozim serem i żurawią.. aż się zatrzymałam serfując przez Internet.. :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń