15 lutego 2012

Złociste kieszonki drobiowe nadziewane serem pleśniowym.

Pora na sprawozdanie z walentynkowego menu.
Może zainspiruje kogoś za rok lub przed jakąś romantyczną kolacją.
Danie kolacyjne to

Złociste kieszonki drobiowe. 


  • 2 piersi z kurczaka
  • 5 dag złocistego sera pleśniowego
  • 1 jajo
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, tymianek do smaku
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • pół kruchej sałaty
  • mała czerwona papryka
  • kilka łodyg selera naciowego
  • kilka łyżek malinowego winegret




Mięso umyj , ponacinaj poziomo w połowie tworząc kieszonki.
 Posól i popieprz mięso, w środek kieszonki włóż suszony tymianek i kawałki złocistego sera pleśniowego (ja użyłam sera firmy Lazur).
Zepnij  kieszonki wykałaczkami.
 Oprósz je mąką.





 Panieruj w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Smaż kieszonki w głębokim tłuszczu na złoty kolor na niezbyt dużym ogniu.







Oczyszczoną sałatę, paprykę i seler pokrój drobno, wymieszaj i ułóż na talerzu w kształcie serca.
Skrop surówkę obficie  malinowym sosem winegret (przepis w następnym poście mojego blogu). Na środku ułóż piersi z kurczaka tak, by tworzyły dwie połówki serca.










Jeśli lubicie połączenie chrupiącego mięsa i stopionego złocistego sera na chrupiącej sałacie - na pewno nie będziecie zadowoleni.

1 komentarz:

  1. Ja tam nie zamierzam na nic czekać! Przygotuję takie piersi w najbliższy weekend!

    OdpowiedzUsuń