11 lutego 2012

Walentynkowy serniczek

Walentynki tuż tuż i ciągle chodzą mi po głowie pomysły co przygotować.
Dziś kupiłam świeżutkie truskawki prosto z Hiszpanii.
Pomyślałam o serniczku z truskawkami.

Walentynkowy serniczek



  • 2 truskawkowe galaretki
  • 250 g truskawek
  • 500g śmietankowego twarożku waniliowego o gładkiej konsystencji
  •  2 łyżki kokosu
  • 600 ml wody źródlanej (lub zwykłej)


Połowę truskawek odłóż do dekoracji. Pozostałą część pokrój w drobną kosteczkę.
Jedną galaretkę przygotuj w 400 ml wody i odstaw.Drugą galaretkę przygotuj oddzielnie w 200 ml.
Miksuj  serek kilka minut, pod koniec dodaj tężejącą galaretkę rozpuszczoną w mniejszej ilości wody.
Miksuj jeszcze chwilę, dodaj truskawki - wymieszaj.





Napełnij silikonowe foremki galaretką, wstaw na chwilę do zamrażarki. Gdy galaretka stężeje nałóż masę serową, wyrównaj ją i posyp wiórkami kokosowymi. Po wyjęciu z formy zapobiegnie przyklejaniu się serniczków do talerza. Wstaw serniczki w chłodne miejsce.







Po wyjęciu z foremek  udekoruj serniczki truskawkami.



Możesz też najpierw nałożyć masę serową do wysypanych kokosem foremek, następnie wlać tężejącą



galaretkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz