17 lutego 2012

Deser sułtański.

Na bazie kremu budyniowego, który opisałam w poprzednim poście  można też przygotować inne desery.

Ja przygotowałam 



Deser sułtański.
  • 2 łyżki rodzynków namoczonych w rumie
  • 2 duże bezy
  • 4 łyżki skruszonej chałwy z migdałami 
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1/2 litra mleka 3,2%
  • szklanka śmietanki 36%
  • 1  łyżka  rumu
  • 5 dag gorzkiej czekolady








Budyń ugotuj na mleku z dodatkiem cukru. Wstaw w chłodne miejsce do ostudzenia mieszając co jakiś czas, by nie zrobił się kożuch.







 Ubij śmietankę kremową.
Zmiksuj zimny budyń przez kilka minut. Do budyniu dodaj śmietankę i delikatnie wymieszaj.
Powstanie puszysty delikatny krem.







Do kieliszków wkładaj na przemiennie  z kremem,  rodzynki, skruszoną chałwę, skruszoną bezę.
Górę polej stopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem rumu.
 Jeśli deser chcesz podać dzieciom rodzynki namoczone w rumie zastąp zwykłymi, a polewę z rumem  zastąp polewą przygotowaną ze stopionej czekolady z łyżką mleka.
















Deser doskonale nadaje się na Walentynki, ale również jako małe co nieco  do kawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz