11 lutego 2012

Walentynkowy makaron z brokułowym pesto.

Pierwszy raz zrobiłam pesto z brokułów i nie spodziewałam się, że będzie takie dobre.
Z makaronem z amarantusem to wspaniałe danie na Walentynki również dla wegan.
Makaron ten składa się tylko z mąki z amarantusa i pszenicy durum.


Walentynkowy makaron z brokułowym pesto. 


  •  200 g makaronu z amarantusem (bez jaj)
  • 1 niewielki brokuł
  • 1/2 szklanki orzeszków pinii
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1  średnia cebula (lub 2 małe)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz biały do smaku
  • 1/3 szklanki oliwy extra v.
  • 1/2 oscypka
  • kawałek papryki czerwonej
Ugotuj makaron al dente.  





Obierz brokuła i pokrój w drobne części. Obierz cebulę i czosnek - pokrój je drobno. Na łyżce oleju zeszklij cebulę, dodaj  brokuła i czosnek, posyp  szczyptą soli - duś ok 10 min.





Na suchej patelni upraż ziarenka pinii.









 Do pojemnika blendera  włóż zawartość patelni (odłóż cząstki brokuła do dekoracji), dodaj oliwę, 1/4 startego oscypka, pietruszkę i większą część orzeszków pinii.







Miksuj  wszystko na gładką masę, dopraw  solą i białym pieprzem do smaku.










Połącz pesto z makaronem podgrzewając  go na patelni. Z kawałka papryki wytnij serduszka. 











Poda  makaron udekorowany serduszkami z papryki i kawałkami brokuła, posypany startym oscypkiem i orzeszkami pinii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz