12 lutego 2012

Wiśniowe tiramisu

Tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów. Wykorzystuję  do niego wiśnie z nalewki i sama nalewkę.
Aromat kawy, wiśni i kakao zatopione w delikatnym serku - to jest smak w sam raz na Walentynki.

Wiśniowe tiramisu

  • 250 g serka mascarpone
  • 125 ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 okrągłe biszkopty
  • 1 łyżka miodu lipowego (lub innego łagodnego w smaku)
  • 1/4 szklanki mocnej kawy
  • 1/4 szklanki nalewki wiśniowej
  • pół szklanki owoców z nalewki  wiśniowej
  • 1 łyżeczka kakao do oprószenia





Kawę wymieszaj z nalewką wiśniową. Ubij śmietankę. Serek wymieszaj z miodem na gładką masę, dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj.
Skrop biszkopty kawą z nalewką, układaj je naprzemiennie z masą posypaną wiśniami.









Górę deseru wyrównaj, ułóż z wiśni serduszko , a środek serca wysyp  kakao rozpuszczalnym.



Wstaw przed podaniem w  chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz