12 lutego 2012

Wegańskie serce owocowe pod owsianą kruszonką

Dziś o dwóch smacznych deserkach, moich ulubionych w nowej wersji walentynkowej.
Najpierw

Wegańskie serce owocowe pod owsianą kruszonką

  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 1 dojrzały banan
  • sok z połówki cytryny
  • 1/2 szklanki wody źródlanej
  • 1 łyżka grysiku
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • połówki orzechów włoskich  i listki mięty do dekoracji






Otręby zalej wodą. Obierz owoce i pokrój je w drobne kawałki, skrop sokiem z cytryny, oprósz połową  cukru, cynamonem i grysikiem - wymieszaj.










Do otrębów  dodaj olej, łyżkę cukru i 3/4 szklanki orzechów - wymieszaj dokładnie.
Foremkę wysyp resztą orzechów nałóż owoce. Posyp je kruszonką, udekoruj orzechami i wstaw do nagrzanego piekarnika.














 Piecz w temperaturze 180 st.C z termoobiegiem około 20minut.
Wyłóż serce na talerz i udekoruj listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz