12 lutego 2012

Truskawkowe róże.

Malinowe róże tak zasmakowały domownikom, że postanowiłam zrobić truskawkowe.
Pozostało mi kilka truskawek z opakowania, więc  w sam raz na taki deser.


Truskawkowe róże.


  • 1 truskawkowa galaretka
  • kilka truskawek
  • 150 g serka  mascarpone
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 400 ml wody źródlanej (lub zwykłej)
  • listki mięty do dekoracji


Truskawki obierz pokrój w drobną kosteczkę.Żelatynę zamocz w 2 łyżkach wody.
Galaretkę rozpuść w 400 ml wody i odlej jedna szklankę. Do pozostałej  galaretki dodaj żelatynę - rozpuść ją.
Miksuj  serek kilka minut, pod koniec dodaj tężejącą galaretkę z żelatyną.









Wymieszaj dokładnie, dodaj pokrojone truskawki.
Do silikonowych foremk w kształcie róży wkładaj po1 łyżce masy truskawkowej i zalej je ostudzoną  galaretką.
Wstaw w chłodne miejsce.  Po wyjęciu z foremek ułóż różyczki na talerzykach.
Udekoruj  je przed podaniem listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz