7 lutego 2012

Budyń z malinami dla zakochanych wegan.

Budyń ugotowany z mleka  sojowego z dodatkiem malin przesmażonych w miodzie ugotowałam po raz pierwszy. Wnuczka sceptycznie początkowo  przyglądała się deserkowi, jednak gdy spróbowała  poprosiła o dokładkę.

Wegański budyń z malinami.



  • 3 szklanki sojowego mleka waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej (z lekkim czubem)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej  (z lekkim czubem)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka malin mrożonych
  • 3 łyżki cukru 






Mleko (2 i 1/2 szklanki)  zagotuj z cukrem trzcinowym odlewając wcześniej pół szklanki.
W odlanym mleku wymieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj je do gotującego się mleka.
Pogotuj kilka minut na małym ogniu mieszając.

Rozlej budyń do pucharków. Do rondelka wsyp maliny, dodaj cukier i gotuj je na bardzo małym ogniu około 5 minut, aż sos lekko odparuje . Po lekkim przestudzeniu nałóż maliny na  budyń.

1 komentarz: