15 lutego 2012

Ekspresowe ciasteczka owsiano-orzechowe.

Wszyscy zakochali się w tych walentynkowych ciasteczkach. Są kruche, z delikatną nutą owocową aromatem prażonych orzechów no i szybkie do zrobienia.


Ekspresowe ciasteczka owsiano-orzechowe.


  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 5 dag stopionego masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 czubata łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku owocowego (czarna porzeczka, malina itp)









Otręby owsiane  zalej letnim mlekiem. Odstaw na 5 minut. Połącz cukier trzcinowy, płatki owsiane, mielone orzechy. Dodaj je do otrębów razem z jajem, olejem i schłodzonym (stopionym wcześniej ) masłem. Wymieszaj energicznie.


Nakładaj masę   na blaszce w formie serduszek (lub innym)  i piecz je na rumiano przez około 15 minut w temp. 180 st. C (z termoobiegiem).










Cukier puder utrzyj z sokiem. Przed podaniem polukruj serduszka przygotowanym wcześniej lukrem owocowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz