16 lutego 2012

Krem z warzyw z paluchem drobiowym.

Szybki i prosty w wykonaniu pikantny krem warzywny możesz podać  jako danie jednogarnkowe.
Ozdobiony serduszkami wyciętymi z marchewki możesz podać na romantyczną kolację.

Krem z warzyw z paluchem drobiowym.


  • Warzywa wg uznania np.
  •  2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 1 łyżka solonej lub suszonej mieszanki warzywnej
  • 1 kawałek imbiru 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz biały i chili do smaku
  • przyprawa do zup w płynie do smaku
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 jajo
  • maka pszenna ile zabierze
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • tłuszcz do smażenia
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • natka pietruszki do dekoracji



Obrane warzywa, imbir, czosnek  pokrój w plasterki zalej bulionem i gotuj około 10minut z dodatkiem szczypty soli. Gdy warzywa będą miękkie  wyjmij kilka plasterków marchewki  do dekoracji, a do pozostałe zmiksuj w bulionie na krem.
W czasie, gdy warzywa się gotują oczyść mięso z błon pokrój je w paseczki, posól i popierz.
Z rozkłóconego jaja, wina i mąki zmiksuj ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Mięso oprósz mąką, zanurzaj w cieście i smaż w gorącym tłuszczu na złoty kolor.
Przed odwróceniem paluszków na drugą stronę posyp je ziarnem słonecznika.
Jeśli lubisz gęstą zupę możesz zagęścić ją jeszcze odrobiną mąki pszennej









Podawaj gorącą zupę w miseczkach, udekorowaną serduszkami  z marchewki i listkami pietruszki z dodatkiem paluchów drobiowych.
Dzięki mięsnemu paluchowi możesz traktować to danie jako pełny posiłek.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz