20 lutego 2012

Kokosanki

Kolejne ciasteczka  które upiekłam z białek to kokosanki. Upiekłam je wg śląskiej receptury.

Kokosanki.

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • około 1 szklanki wiórków kokosowych
  • szczypta cynamonu



Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli, dodaj cukier i ubijaj dalej.
Gdy beza będzie już sztywna dodaj szczyptę cynamonu. Na końcu dodaj wiórki kokosowe.
Ilość zależy od wielkości jajek i tego czy kokos jest gruby czy drobny.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Małą łyżeczką nakładaj małe ciasteczka.
Włóż ciastka do  piekarnika nagrzanego do 130 stopni C. Susz je około godziny.


Po ostudzeniu przechowuj ciasteczka w puszce, by pozostały kruche.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz