4 lutego 2012

Wegański gzik poznański z pyrami.

Pyry z gzikiem to potrawa postna poznańska.
W roli głównej pyry czyli ziemniaczki gotowane w mundurkach i twarożek, najlepiej wiejski z cebulką, koperkiem lub szczypiorkiem. Ja do takiego dania dodaję jeszcze rzodkiewki lub rzepkę.

Dziś spróbowałam takie danie przygotować w wersji wegańskiej. Zastąpiłam twarożek wiejski serkiem sojowym, który w smaku jest nijaki. Jednak jeśli dobrze go doprawić - jest smaczny.
W sumie wyszło smaczne danie.

Wegański gzik poznański z pyrami.


  • 6-8 średnich ziemniaków
  • 200 g serka sojowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duża zielona papryka
  • 1-2 białe rzepki (1 duża lub 2 mniejsze)
  • sól, pieprz do smaku
  • 50 ml oliwy extra v.








Ziemniaki ugotuj w łupinach.
Rzepkę po obraniu ponacinaj na dookoła tak, by po pokrojeniu na plasterki otrzymać kwiatuszki do dekoracji. Wytnij dwa razy tyle kwiatków ile gotujesz ziemniaków (na każdą połówkę jeden).
Resztę posiekaj w drobną kosteczkę. Umyj i obierz paprykę. Wytnij listeczki do dekoracji, resztę posiekaj w drobną kosteczkę. Posiekaj drobno  czerwoną cebulę (po uprzednim obraniu).









Serek rozgnieć widelcem, dodaj oliwę, posiekane warzywa , dopraw solą i pieprzem. Serek powinien być dosyć pikantny.










Obierz ugotowane ziemniaki, przekrój je na połówki. na każdą połówkę wyłóż masę z serka sojowego i udekoruj  kwiatkami z rzepki i listkami z papryki.



 Wyłóż ziemniaki z serkiem  sojowym na talerze, kwiatki z rzepy posyp odrobiną soli i pieprzem świeżo zmielonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz