9 lutego 2012

Pikantne naleśniki walentynkowe.

Czas pomyśleć o Walentynkach. Co zaserwować na romantyczną kolację?
Jak uwieść smakiem potrawy, wszak znane jest powiedzenie "Przez żołądek do serca".
Na początek bardzo pikantne naleśniki  w stylu meksykańskim.


Pikantne naleśniki walentynkowe. 


  • 1 jajo
  • 1 szklanka mleka 0,5%
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki pszennej razowej
  • ok 2 łyżek mąki pszennej uniwersalnej
  • pół kg chudej mielonej wieprzowiny (np szynki)
  • 1 puszka  czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • spora szczypta chili
  • sól i pieprz
  • niewielka sałata krucha (lodowa lub rzymska)
  • olej roślinny do smażenia
  • sos meksykański do dekoracji


Z jaja, mleka i mąki (3 rodzajów) przygotuj ciasto naleśnikowe - odstaw na chwilę.
Na łyżce oleju przesmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj paprykę słodką, mięso mielone - przesmaż chwilę. Gdy mięso straci surowość podlej je winem , a po kilku minutach dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i chili.
Zmniejsz  ogień i duś pod przykryciem podlewając jeśli trzeba odrobina wody. Pod koniec dodaj fasolę i kukurydzę odsączoną z zalewy.
W   czasie, gdy mięso się dusi usmaż naleśniki. Przekrój każdy na  pół, zwiń w dwa rożki.


Nałóż w nie farsz mięsny po czym ułóż na talerzach. Posyp je serem i zapiecz w mikrofalówce  lub piekarniku, aż ser lekko się stopi. Udekoruj danie listkami sałaty i serduszkami z sosu meksykańskiego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz